Toggle

Bevrijdingsboek / Op het netvlies gebrand

De opdrachtgever 

Stichting Erfgoed Stein heeft als doel het behoud en het toegankelijk maken van het cultuurhistorisch erfgoed binnen de gemeente Stein. Streekmuseum Elsloo is sinds 1960 een volkskundig streekmuseum van het Maasland. Beide partijen zoeken een designbureau in Stein als partner voor een bijzonder project.

De uitdaging 

Stichting Erfgoed Stein en Streekmuseum Elsloo willen de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog van inwoners van de gemeente Stein voor altijd vangen in een tijdloos vormgegeven boek. Het bronmateriaal loopt sterk uiteen wat betreft kwaliteit. De verhalen komen deels van mensen die nog in leven zijn en deels van overledenen die ooit hun verhaal hebben opgeschreven. Het beeldmateriaal is in veel gevallen schaars. 

De oplossing 

We gaan op zoek naar extra beeldmateriaal en op ons initiatief worden de verhalen geredigeerd en op één lijn gebracht. In een stevige brainstorm bedenken we een boekconcept waarin we de verhalen opknippen en per jaar indelen. Zo kunnen we het boek per jaartal opbouwen, van 1939 tot 1945. Dit maken we door het hele boek zichtbaar met een tijdlijn aan de linkerzijde. Zo blader je chronologisch door de oorlog aan de hand van lokale herinneringen en beschrijvingen. Na de persoonlijke verhalen sluit elk hoofdstuk af met ‘Nieuws uit de tweede wereldoorlog’. 

 

In het boek wordt steeds duidelijk aangeven wanneer het verhaal van een volgend persoon start. Zo kun je ervoor kiezen alles te lezen, maar bijvoorbeeld ook één persoon volgen door de tijd. Via de index zie je direct op welke pagina’s welke personen hun verhalen delen. Het maakt ‘Op het netvlies gebrand’ een aangrijpend boek en een intiem naslagwerk. Als ontwerpbureau in Stein zijn we trots op dit boekontwerp, dat we van concept tot drukwerk hebben mogen verzorgen.