Toggle

Bevrijdingsboek / Op het netvlies gebrand

Bevrijdingsboek / Op het netvlies gebrand

De opdrachtgever 

Stichting Erfgoed Stein heeft als doel het behoud en het toegankelijk maken van het cultuurhistorisch erfgoed binnen de gemeente Stein. Streekmuseum Elsloo is sinds 1960 een volkskundig streekmuseum van het Maasland. Beide partijen zoeken een designbureau in Stein als partner voor een bijzonder project.

De uitdaging 

Stichting Erfgoed Stein en Streekmuseum Elsloo willen de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog van inwoners van de gemeente Stein voor altijd vangen in een tijdloos vormgegeven boek. Het bronmateriaal loopt sterk uiteen wat betreft kwaliteit. De verhalen komen deels van mensen die nog in leven zijn en deels van overledenen die ooit hun verhaal hebben opgeschreven. Het beeldmateriaal is in veel gevallen schaars. 

Bevrijdingsboek / Op het netvlies gebrand

De oplossing 

We gaan op zoek naar extra beeldmateriaal en op ons initiatief worden de verhalen geredigeerd en op één lijn gebracht. In een stevige brainstorm bedenken we een boekconcept waarin we de verhalen opknippen en per jaar indelen. Zo kunnen we het boek per jaartal opbouwen, van 1939 tot 1945. Dit maken we door het hele boek zichtbaar met een tijdlijn aan de linkerzijde. Zo blader je chronologisch door de oorlog aan de hand van lokale herinneringen en beschrijvingen. Na de persoonlijke verhalen sluit elk hoofdstuk af met ‘Nieuws uit de tweede wereldoorlog’.

 

In het boek wordt steeds duidelijk aangeven wanneer het verhaal van een volgend persoon start. Zo kun je ervoor kiezen alles te lezen, maar bijvoorbeeld ook één persoon volgen door de tijd. Via de index zie je direct op welke pagina’s welke personen hun verhalen delen. Het maakt ‘Op het netvlies gebrand’ een aangrijpend boek en een intiem naslagwerk. Als ontwerpbureau in Stein zijn we trots op dit boekontwerp, dat we van concept tot drukwerk hebben mogen verzorgen.

“Zo’n persoonlijk boek, vraagt om een zorgvuldige, betrokken partner. Kamer8cht heeft dat absoluut waargemaakt. ”

Guus Peters,
Bestuurder, gids en conservator Streekmuseum Elsloo

"Naar aanleiding van 75 jaar bevrijding wilden we een boek uitbrengen met niet eerder gepubliceerde verhalen uit Stein in oorlogstijd. Geen geschiedschrijving, maar persoonlijke perspectieven over het dagelijkse leven in de Tweede Wereldoorlog. De grote uitdaging was: hoe gaan we van alle losse dagboeken, interviewverslagen en beeldmaterialen één geheel maken. Ik moet Kamer8cht daarvoor een groot compliment maken. Zij hebben zich echt in de materie verdiept om alles te doorgronden en te plaatsen."

"Het idee van Kamer8cht om alles naar jaartal te ordenen, was een doorbraak. Sommige gebeurtenissen worden door meerdere personen beschreven, soms met een heel andere blik of zelfs tegenstrijdigheden. Het is niet aan ons om daarover te oordelen, we willen laten zien hoe mensen het hebben beleefd. Iedereen heeft z’n eigen versie van de waarheid. Door de gekozen opbouw kunnen we alle verhalen 1 op 1 naast elkaar plaatsen en dat levert een fascinerend boek op. “Op het netvlies gebrand” is een zeer geslaagde uitgave die in korte tijd volledig is uitverkocht. Ik kijk terug op een prettige samenwerking met Kamer8cht. Zij hebben zich echt bewezen als een professionele, betrokken en zorgvuldige creatieve partner."