De opdrachtgever
In 2015 kregen ruim 9000 jonge, alleenstaande vrouwen een kind (CBS 2016). Alleenstaande moeders worden erkend als een doelgroep die extra aandacht nodig heeft. Ze hebben vaak geen opleiding afgemaakt, geen geld, schulden door hoge gezinskosten, geen perspectief op verbetering en weinig ruimte om te werken aan een betere toekomst. Daarom startte de Droomfabriek (het unieke samenwerkingsverband tussen Bureau Jeugdzorg, MIK Kinderopvang, Kredietbank en Tra¬jekt) in opdracht van het Elisabeth Strouven Fonds het project Droommoeders. Het project is bedoeld om dergelijke jonge moeders een nieuw perspectief te bieden en te begeleiden om zelfredzaam te worden. Dit zijn met andere woorden: moeders die opnieuw kunnen dromen en ook in staat zijn om die dromen te realiseren.
Droommoeders© is een aanpak voor jonge, alleenstaande moeders tot 27 jaar, die het lastig vinden zelfredzaam te zijn en zonder hulpverlening hun plek in te nemen in de maatschappij. De aanpak richt zich op het structureel verbeteren van deze zelfredzaamheid van jonge (ongehuwde) moeders met kinderen. De insteek is dat de moeder aan het einde van het programma zonder hulpverlening haar professionele en haar gezinsleven kan vormgeven.
Het programma van Droommoeders is verder doorontwikkeld door “de Droomfabriek”, een uniek samenwerkingsverband van Bureau Jeugdzorg, PIW/ MIK Kinderopvang, Trajekt en Kredietbank Limburg.