Toggle

EXTR:ACT / Heldere communicatie over complexe onderwerpen

EXTR:ACT / Heldere communicatie over complexe onderwerpen

De opdrachtgever 

EXTR:ACT is een Europese vereniging die dient als adviseur en kennisbank over het recyclen van op papier gebaseerde multi-materiaalverpakkingen. Het doel van dit platform? Ervoor zorgen dat er meer en beter gerecycled wordt binnen Europa. Dat doet EXTR:ACT door op een aantal pilaren te mikken: inzameling, sortering, recycling van het papieren deel, recycling van het niet-papieren deel en de valorisatie van het product (met andere woorden: ervoor zorgen dat het gerecyclede product ook echt op de markt verkocht wordt). Bij multi-materiaalverpakkingen kun je bijvoorbeeld denken aan een melkpak: dit bestaat uit het kartonnen pak, een plastic sluiting en ultra-functionele laagjes plastic met soms een laagje aluminium (barrières) aan de binnenzijde.

EXTR:ACT focust zich niet alleen op het recyclen van de materialen, maar probeert al eerder in te grijpen door het ontwerp van de verpakking te verbeteren. Daar hebben de fabrikanten van die verpakkingen ook baat bij: hoe hoger hun recyclingratio (dat wil zeggen: de mate waarin hun verpakkingen gerecycled worden), hoe beter de verpakking uit de verf komt. Zo adviseert de vereniging fabrikanten om ervoor te zorgen dat er bij het ontwerp van materiaalverpakkingen rekening wordt gehouden met de totale levenscyclus. EXTR:ACT wil ervoor zorgen dat de verpakkingen na gebruik makkelijk ingezameld, gesorteerd en gerecycled worden. Dit lijken vanzelfsprekende processen in onze economie, maar niets is minder waar.

Het scheiden van de materialen vraagt om bijzondere technieken. Neem het voorbeeld van het melkpak: het karton van deze verpakking is van extreem goede kwaliteit en is een belangrijke grondstof voor de recycling van papier in het algemeen. Het is een specialistisch werk om deze vezels te scheiden van de niet-papierlaagjes. Daarnaast spelen de geografische plekken van de recyclingbedrijven een grote rol. Dat zijn allemaal zaken waar rekening mee moet worden gehouden en waar EXTR:ACT advies en informatie over geeft. 

De uitdaging 

Het gaat bij EXTR:ACT dus om complexe onderwerpen. Dat maakt het extra lastig om alle inhoud in klinkklare taal over te brengen. Communicatie is een vak: je wil het vakjargon vertalen naar B1-niveau, de aandacht van de doelgroep vasthouden en de juiste dosering kiezen. Van EXTR:ACT kregen we de vraag om een bedrijfspresentatie te maken die onder andere gebruikt kan worden bij potentiële samenwerkingen met bedrijven. De presentatie moet duidelijk en begrijpelijk zijn en het complete verhaal ondersteunen. Wat er in dit soort situaties vaak misgaat, is dat er te veel in één beeld of moment verteld wordt. Het is effectiever om de beschouwer geleidelijk mee te nemen in het verhaal. Een goede bedrijfspresentatie helpt en begeleidt de presentator bij zijn verhaal. De vormentaal moet de uitleg ondersteunen. Hiervoor geldt: de kracht is te vinden in de eenvoud.

EXTR:ACT / Heldere communicatie over complexe onderwerpen

De oplossing 

We zijn begonnen met een uitgebreid interview om het corporate verhaal (wat de vereniging doet en waar het heen wil) helder te krijgen. Daarna is er samen met onze copywriter een concept draaiboek gemaakt en is er een eerste verhaallijn uitgewerkt die leidend is voor het geheel. Hierop volgde een keuze van ondersteunende woorden en quotes die essentieel zijn voor het verhaal. De beeld- en vormentaal volgen het verhaal en werken ondersteunend. Doordat het verhaal op een aantrekkelijke en duidelijke manier verwerkt is in een geanimeerde PowerPoint-presentatie, krijgt het geheel een bijzondere, professionele look en feel.

 

Wanneer er gebruik is gemaakt van een videoanimatie, is er een voice-over ingesproken door een op thema gecaste stemacteur. Omdat EXTR:ACT een vereniging is die op Europees niveau werkt, is het beeldgebruik al helemaal belangrijk. Of je nu samenwerkt met een partij uit Frankrijk of Spanje - goede beeldtaal werkt universeel! 

“Kamer8cht heeft alle kwaliteiten in huis: het visuele, technische én tekstuele aspect.”

Raymond De Schrevel, Senior Manager Business Development van EXTR:ACT

"EXTR:ACT is een relatief jonge vereniging. Dat maakt het extra belangrijk dat het voor potentiële leden duidelijk is wie wij zijn en wat wij doen. Daarom heb ik Kamer8cht gevraagd een heldere businesspresentatie voor op onze website te maken. De presentatie is precies geworden zoals onze wens was: duidelijk, neutraal en rustig. Het fijne is dat we deze presentatie goed op de lange termijn kunnen gebruiken en dat potentiële leden en andere partijen een snelle indruk krijgen van wat EXTR:ACT inhoudt."

"Bij dit soort opdrachten is persoonlijk contact erg belangrijk. Ik vind het fijn dat de lijntjes kort zijn en ik één aanspreekpunt heb. Zo kan ik makkelijk feedback geven en krijg ik heel snel weer een nieuwe versie binnen. Ik zou zeker nog eens met Kamer8cht samenwerken. Ze zijn heel creatief en in staat om buiten de lijntjes te denken. Kamer8cht heeft alle kwaliteiten in huis: het visuele, technische én tekstuele aspect. Dat maakt het plaatje compleet."