Toggle
28 december 2023 / Blog

Een nostalgisch rondje door het hart van de Maasvallei

Geschreven door Hans Bours

Wanneer je ergens al een tijdje woont, zie je vaak na een tijdje de schoonheid van je eigen omgeving niet meer. Dat is min of meer een gegeven. Toen ik opgroeide in Elsloo jogde ik langs het Julianakanaal op weg naar Geulle of Stein, door het Elsloose bos of langs de Maas naar Meers. Prachtige natuur die ik als vanzelfsprekend beschouwde. Ik verhuisde en kwam later weer eens enkele keren terug. Pas toen viel me pas echt op hoe bijzonder de natuur en het erfgoed in de gemeente Stein is.

Niet zo gek dus, dat de gemeente de natuur expliciet benoemd heeft in haar toeristische visie. Bij Kamer8cht bedachten en ontwikkelden we een campagne eromheen: Genieten in het Hart van de Maasvallei. Als ‘ervaringsdeskundigen’ weten we immers als geen ander wat de sterke punten van deze omgeving zijn. Laat Maastricht en het Heuvelland dus eens links liggen en ervaar het bijzondere van Elsloo, Meers/Maasband, Stein, Urmond, Berg aan de Maas en Nattenhoven.
 

Rondje met het pontje

Dat ervaren doe je het beste te voet of met de fiets. Eén van mijn favoriete wielrenrondjes gaat vanuit Maastricht langs de Belgische kant van de Maas naar het noorden. Vanuit daar neem ik het veer in Berg aan de Maas om vervolgens aan de andere zijde weer naar het zuiden te fietsen. Wat een prachtige route is dat! We noemen het dan ook liefkozend 'het rondje met het pontje'. Maar er is meer.

Ook te voet is de omgeving goed te ontdekken. Ik zou adviseren om te beginnen bij het uitgestrekte en veelzijdige hoge en lage bos van Elsloo tot Geulle/Bunde. Je geniet hier van bijzondere flora en fauna, zoals de unieke vuursalamander. Houd als startpunt van je wandeling eens  Kasteel Elsloo aan, met zijn prachtige terras en voortreffelijke keuken. Vergeet de ‘duuker’, het spoorwegviaduct halverwege naar Geulle, niet te bezoeken. Hier speelde ik als kind urenlang langs en in het water. Ook de oude kern van Elsloo is prachtig, met straten van Maaskeien en de laatgotische St. Augustinuskerk. Het geboortehuis van mijn vader staat in de Kaakstraat, waar vroeger een sigarenfabriekje zat. Naast het huis staat een typisch kapelletje – zeker het bewonderen waard.

Een mooi glas en ambachtelijke vlaai

Het meer noordwestelijk gelegen Meers en de Maasband, in een kom van de Maas, is een typisch dorp en tevens de geboorteplaats van mijn opa. Door zijn geïsoleerde ligging is veel van het oude goed bewaard gebleven en zijn de wandelmogelijkheden er voortreffelijk. Op het terras van de Witte Börstel is het goed toeven met een mooi glas. Een andere tip is ut Bakkes in de Maasband. Hier worden in een ouderwets houtgestookte oven ambachtelijke vlaaien gebakken. Het water loopt me alweer in de mond als ik eraan denk.

Ook Stein heeft mooie plekjes te bieden, zoals de Sint Martinuskerk in Oud-Stein en de kleinschalige ambachtelijke brouwerij De Fontein. Een wandeling vanaf de kerk naar De Fontein leidt je langs een mooi stukje historie en natuur, en langs iets aparts: het museum voor grafcultuur in de Hoppenkampstraat. Iets verderop (op de Ondergenhousweg) ligt het kloosterkerkhof van de ‘paters’, zoals de missionarissen in ruste werden genoemd. Prachtig.

Liefde voor de Maas

Rondom het pontje in Berg aan de Maas zijn veel nieuwe toeristische initiatieven ontplooid. Zo is er een heel grote bank die uitkijkt op de Maas en België, het Maasoever Terras en de door Kamer8cht ontworpen toeristische informatieborden. Loopt de dag op zijn einde? Doe jezelf dan een plezier en sluit je rondje door Stein af op het terras van Lombok in Nattenhoven: één van de meest authentieke cafés van Stein, met een prachtig uitzicht op de Maasoever. Je snapt het; locatie, historie en gevoel komen allemaal samen in deze campagne. Dat maakt Stein voor mij: liefde voor de Maas.

"Ik heb goede herinneringen aan de ‘duuker’, het spoorwegviaduct halverwege naar Geulle, waar ik als kind urenlang langs en in het water speelde."

Op zoek naar een strategische partner?
We horen graag of we jou kunnen helpen.

Neem hier contact met ons op!