Toggle
13 juli 2022 / Blog

GRL PWRRR

Geschreven door Siri Hellenbrand

Het is vandaag internationale vrouwendag, let’s celebrate! De vrouwenemancipatie heeft de afgelopen jaren grote sprongen vooruit gemaakt. Wij kunnen ons ‘mannetje’ (of eigenlijk: ‘vrouwtje’) wel staan. Op alle vlakken. Zo ook op het gebied van ontwerp. Toch hebben we nog een lange weg te gaan. Vrouwen worden nog steeds onderbelicht, ook in de creatieve sector. Kijk maar eens naar hoeveel vrouwelijke creatievelingen algemeen bekend zijn. En hoe ik – terwijl het nota bene mijn eigen vakgebied is en ik zelf een vrouw ben – maar een handjevol kan opnoemen. Tijd om daar verandering in te brengen. Daarom in deze blog: een ode aan creatieve vrouwen die mij inspireren.

Irma Boom

Te beginnen met Irma Boom, één van de eerste vrouwelijke ontwerpers met internationale bekendheid die ik ontdekte. Deze powervrouw van Nederlandse bodem is al jaren mijn persoonlijke inspiratiebron. Als grafisch ontwerper maakt ze veel verschillende visuele kunstwerken, maar ze houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van boeken. Ze zoekt de grenzen op tussen leesbaarheid en kunst, en maakt een boek vaak heel bijzonder door middel van een speciale afwerking of druktechniek.

Paula Scher

Deze Amerikaanse ontwerper staat bekend om haar gedurfde en opvallende ontwerpen. Paula Scher is partner bij Pentagram, ’s werelds grootste onafhankelijke ontwerpbureau. Typografie staat vaak centraal in haar werk; ze creëert visuele identiteiten, maar bijvoorbeeld ook belettering op gebouwen. Vooral dat laatste spreekt me heel erg aan. Meer weten over Paula Scher en haar werk? Check de Netflix-documentaire Abstract: The Art of Design

“Er zijn talloze vrouwen die mooie dingen creëren, binnen de grafische vormgeving en daarbuiten.”

Creatieve vrouwen

Naast Irma Boom en Paula Scher zijn er ook talloze vrouwen die geen grafische ontwerpers zijn, maar me alsnog inspireren met hun creatieve talent. Modeontwerper Iris van Herpen bijvoorbeeld, die nieuwe technieken als 3D-printen inzet om haar modeontwerpen naar de next level te brengen. Of fotograaf Rineke Dijkstra, die door Trouw geheel terecht “de koningin van de Nederlandse portretkunst” wordt genoemd. En, wat dichter bij huis, Francine Houben, een architect uit Sittard die het Centraal Station van Delft heeft ontworpen en ook in het buitenland naam heeft gemaakt.

Er zijn genoeg vrouwen die mooie dingen creëren, binnen de grafische sector en daarbuiten. En laten we bij Kamer8cht nu ook een paar powervrouwen hebben die uitblinken in hun vakgebied.

Wil je een keertje ontdekken wat de vrouwen van Kamer8cht in hun mars hebben?

Neem vooral contact met ons op om een keertje te sparren. En eh, de mannen krijg je er gratis bij.